1. Strona główna
  2. /
  3. Papier
  4. /
  5. Papier do pieczenia

Papier do pieczenia – do użytku przemysłowego

W ofercie firmy Stim dostępny jest specjalistyczny papier do pieczenia. W sprzedaży znajdują się warianty w rolce oraz w arkuszach. Tego rodzaju wyposażenie wykorzystywane jest przede wszystkim przemysłowo – z oferty korzystają cukiernie, piekarnie oraz inne przedsiębiorstwa z branży spożywczej i produkcyjnej. 

Papier silikonowany do pieczenia – charakterystyka

Naszym Klientom oferujemy silikonowany papier do pieczenia. Tego rodzaju artykuły, zgodnie zresztą ze swoją nazwą, pokrywane są warstwą silikonu. W przypadku oferowanych przez nas produktów papiery do pieczenia wykonane są z pergaminu, który jest obustronnie silikonowany

Papier silikonowany przeznaczony jest przede wszystkim do pieczenia przemysłowego. Dzięki wykorzystaniu silikonu na obu stronach nie przywiera on ani do blach, ani do żadnego innego naczynia wykorzystywanego w produkcji. Jednocześnie zapobiega ewentualnemu przypaleniu się wypieku i gładko odchodzi od jego powierzchni.

Dostępny w sprzedaży silikonowany papier do pieczenia jest przy tym wyrobem odpornm na działanie skrajnych temperatur – zarówno minusowych (zachowuje swoje właściwości nawet w przypadku temperatur poniżej 20 stopni Celsjusza), jak i oczywiście wyjątkowo trwały w przypadku wysokich wartości – w tym sięgających powyżej 230 stopni.

Dlaczego warto wybrać papier silikonowany do pieczenia od marki Stim?

Dwustronnie silikonowany papier do pieczenia od firmy Stim jest atestowanym wyrobem przystosowanym do kontaktu z żywnością. Jest całkowicie bezpieczny i w najmniejszym stopniu nie wchodzi w reakcje chemiczne ze składnikami spożywczymi. Dzięki temu może być powszechnie stosowany w każdych warunkach, z naciskiem na użycie typowo przemysłowe. 

Zaletą stosowania papieru silikonowego jest nie tylko fakt, że doskonale zabezpieczy on blachy, jak i brzegi wypieków. To również wyposażenie, które dzięki swojej fakturze i grubości ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu wilgotności w trakcie obróbki cieplnej, może zatem zapobiegać nadmiernemu wysychaniu ciasta w trakcie pieczenia – przy często ogromnych nakładach i wyrabianiu wielu sztuk jednocześnie, gwarancja ich poprawnego wypieczenia jest niemal na wagę złota!

Papier silikonowany do pieczenia – w rolce

Chętnie wybieranym wariantem jest silikonowany papier do pieczenia dostępny w rolce. W sprzedaży znajdują się rolki o szerokości 57 centymetrów oraz o długości aż 200 metrów! To solidny zapas wysokiej jakości papieru do obróbki cieplnej w przemyśle cukierniczym i piekarniczym.

Ogromną zaletą papieru silikonowanego do pieczenia, dostępnego w formie jednorodnej, rozwijanej rolki, jest możliwość dostosowania wielkości każdego arkusza do bardzo indywidualnych potrzeb. W razie takiej konieczności z rozwiniętej rolki można wycinać także mniejsze elementy, takie jak koła do tortownicy czy podobne kształty, w zależności od stosowanych blach czy foremek.

Stosowanie papieru do pieczenia w rolce jest wyborem ekonomicznym oraz wygodnym – rolki mogą być umieszczane na podajnikach, co dodatkowo usprawnia proces odrywania arkuszy potrzebnej wielkości.

Silikonowany papier do pieczenia w arkuszach

W sprzedaży znajduje się również silikonowany papier do pieczenia w odrębnych, już dociętych arkuszach. Klientom naszej firmy możemy zaoferować przy tym arkusze w dwóch rozmiarach:

  • silikonowany papier do pieczenia 57×78 cm (ok. 500 arkuszy),
  • silikonowany papier do pieczenia 60×40 cm (ok. 500 arkuszy).

Papier silikonowany do pieczenia w gotowych arkuszach to świetna propozycja dla cukierni i piekarni, które korzystają w przeważającym stopniu z blach czy form o określonej wielkości i na co dzień potrzebują podkładów pergaminowych w stałym rozmiarze.

Arkusze papieru do wypieków zapakowane są w wygodne opakowania kartonowe (nadające się do recyklingu po zużyciu), z których bez trudu można pobierać pojedyncze karty papieru. Ten wariant wyposażenia do pieczenia spełnia oczywiście te same standardy, co papier silikonowy w rolce.

Menu